Hygiena pitnej vody Geberit Bezpečná ochrana pred stagnáciou

Pitná voda podlieha najprísnejším predpisom o bezpečnosti potravín. Dodávatelia vody ju nepretržite monitorujú na chemické, mikrobiologické a iné indikátorové parametre, ako je zápach a zákal.

Napriek tomu pitná voda nie je sterilná; obsahuje mikroorganizmy, ktoré vytvárajú biofilmy. Za normálnych podmienok tieto biofilmy nepredstavujú problém ani neovplyvňujú kvalitu pitnej vody. Vyvážený ekosystém môže v skutočnosti zlepšiť kvalitu vody; biofilmy však môžu tvoriť aj živnú pôdu pre zárodky, ktoré sú nebezpečné pre zdravie.

Spoločnosť Geberit podporuje profesionálov odbornými znalosťami a správnymi výrobkami, ktoré im pomáhajú správne navrhovať, prevádzkovať a udržiavať systémy pitnej vody.

Muž sa sprchuje bezpečnou a hygienickou pitnou vodou

Podceňované riziko: legionella a pseudomonády

Legionella pneumophila
Pseudomonas aeruginosa

Nakaziť sa môže každý, kto vdýchne legionellu. To sa môže stať kdekoľvek, kde sa znečistené kvapky vody dostanú do vzduchu ako aerosóly; napríklad pod sprchou alebo v prúde vody z batérie.

Legionárska choroba môže vyvolať zápal pľúc. Často sa však neidentifikuje ako príčina choroby. Z tohto dôvodu je odhadovaný počet nehlásených prípadov vysoký a význam choroby sa podceňuje. To isté platí pre pseudomonády, ktoré môžu spustiť gangrénu a vyvolať rezistenciu na antibiotiká.


Presné meranie nárastu legionelly

Prof. Dr. Hubert Hilbi a jeho výskumná skupina na Univerzite v Zürichu na podnet spoločnosti Geberit systematicky skúmali správanie sa legionelly.

Množenie legionelly sa zvyšuje so zvyšujúcou sa teplotou až do maximálneho bodu. Pri 40 °C sa množstvo legionel zdvojnásobuje približne trikrát častejšie za časovú jednotku ako pri teplote 25 °C. Inými slovami, ak pri teplote 25 °C sa ich počet zdvojnásobí dvakrát, čiže z 1 na 4, pri teplote 40 °C sa ich počet zdvojnásobí šesťkrát, čiže z 1 na 64.

The graphic shows how the legionella count doubles per day. The measurements were carried out in a nutrient-rich environment compared to normal drinking water. (© Geberit)

Study: How legionella multiply

Working on behalf of Geberit, Prof. Dr. Hubert Hilbi and his research team at the University of Zurich systematically investigated legionella growth.

Their findings:

Legionella multiply more rapidly as temperatures rise, up to a maximum point. At 40°C, legionella double around three times more frequently per time unit than at 25°C. Instead of doubling twice from 1 to 4 at 25°C, the legionella double six times from 1 to 64 at 40°C.

More on the study

Máte nejaké otázky? Radi vám pomôžeme.

Naši špecialisti radia projektantom, inštalatérom a ďalším odborníkom pri ich projektoch. Radi vám poradia, ako najlepšie zvládnuť vaše aktuálne výzvy pomocou našich produktov.


VDI 6023-1 vyžaduje úplnú výmenu vody každých 72 hodín a teplotu studenej vody nepresahujúcu 25 °C po vypustení 3 litrov (oranžová čiara na grafe). V praxi však nie je vždy možné vyhnúť sa teplotám v kritickom rozsahu.


Teplotne riadený interval preplachovania

Na základe nameraných hodnôt množenia možno vypočítať interval preplachovania závislý od teploty (modrá prerušovaná krivka). V súlade s VDI 6023-1 sa predpokladá, že pri teplote 25 °C postačuje interval preplachovania 72 hodín. Pri vyšších teplotách sa interval preplachovania vypočíta tak, aby sa legionely mohli počas tohto času rovnako často množiť. Výsledkom je napríklad interval preplachovania 46 hodín pri 29 °C. Týmto spôsobom sa dá zabrániť zvýšenému riziku kontaminácie, aj keď sa nedá dosiahnuť teplota studenej vody. Aj podľa výskumnej správy DVGW krátkodobé zvýšenie teploty na viac ako 25 °C nevedie okamžite k vysokým nálezom legionelly.

Temperature-dependent flush interval curve (© Geberit)

Všetky aspekty v kocke

Problémy a riešenia pri inštalácii potrubí na pitnú vodu

Čerstvá pitná voda za každých okolností

Pokiaľ ide o vytvorenie efektívneho konceptu riadenia hygieny v budovách, spoločnosť Geberit ponúka komplexné riešenie, ktoré skutočne spĺňa všetky požiadavky.

Cieľ: Ponúkať individuálne riešenia na udržanie kvality pitnej vody v každej sanitárnej inštalácii a pre každý typ a frekvenciu používania.


Viac informácií o Hygienický systém Geberit

Hygienické systémy Geberit – čerstvá pitná voda za každých okolností (© Geberit)

Biofilmy v pitnej vode

Biofilmy sa tvoria všade tam, kde prúdi voda a domový vodovod nie je výnimkou. Zvyčajne nepredstavujú žiadny problém a nezhoršujú vlastnosti pitnej vody. Zdravotné riziká vznikajú, až keď sa choroboplodné zárodky dokážu množiť. Stagnujúca voda a teplota vody medzi 25 ° C a 50 ° C môžu podporovať množenie baktérií. V praxi je pravdepodobné, že riziko nastane v prázdnych budovách, v miestnostiach, ktoré sa používajú iba príležitostne, ako aj v slepých ramenách potrubia. Hygienickým problémom spôsobeným nadmerným množením choroboplodných zárodkov sa dá spoľahlivo vyhnúť pomocou týchto opatrení:

  • správne plánovanie, projektovanie a uvedenie do prevádzky
  • správne používanie
  • predchádzanie stagnácii
  • zabránenie nepriaznivým teplotám medzi 25 ° C a 50 ° C
Biofilm v pitnej vode

Discover similar topics

Normy a zákony

Zaručenie kvality pitnej vody v domových inštaláciách je predmetom rôznych nariadení a noriem. Na európskej úrovni upravuje smernica 98/83/ES kvalitu vody určenej na ľudskú spotrebu. Sanitárni projektanti, vodoinštalatéri a prevádzkovatelia sú z právneho hľadiska v bezpečí, ak dodržiavajú podobné smernice a predpisy pre jednotlivé krajiny.

Smernica 98/83/ES

Video

Optimum drinking water hygiene with Geberit A simple guide

Ensuring consistently high drinking water quality throughout a building is essential. This can be achieved by following these essential steps:

  • Proper planning of the drinking water installation
  • Professional installation
  • Sustainable and correct operation of sanitary installations

Every last component in the drinking water systems from Geberit meets the highest hygiene standards for safe drinking water. Geberit technical advisors also support plumbers and other professionals with expert knowledge on drinking water hygiene.


Ďalšie informácie



Pozrite si brožúru o hygiene pitnej vody  (3.0 MB)

Brožúra Hygiena pitnej vody

Všetky technické informácie o hygienickom preplachovaní nájdete v produktovom katalógu