Múzeum Flugt s výrobkami Geberit | geberit.sk

Miesto na spomínanie a učenie Dánske múzeum utečencov, Oksbøl (DK)

Nové dánske múzeum Flugt stojí na mieste bývalého utečeneckého tábora v Oksbøl. Miesto prepája históriu a súčasnosť.

Rozprávanie starých príbehov, zaznamenanie spomienok a ich zachovanie pre budúce generácie – o to sa pokúša dánske múzeum Flugt (slovensky Útek) obsahovo aj architektonicky. Vzdelávacie centrum a pamätník stoja na západnom pobreží Dánska v meste Oksbøl. V rokoch 1945 až 1949 sa tu nachádzal veľký utečenecký tábor, ktorý bol schopný pojať až 35 000 vyhnancov.

Aktuálnejšie než kedykoľvek predtým

Na Facebooku sú recenzie nového múzea Flugt pozitívne: „Vynikajúci dizajn a veľmi aktuálna výstava.“ (© R_Hjortshoj)

V dvoch budovách z charakteristických červených tehál s malými oknami a škridlovými strechami bola vtedy umiestnená nemocnica. Dnes patria medzi posledné pamiatky tábora a sú súčasťou múzea navrhnutého architektonickou kanceláriou BIG (Bjarke Ingels Group).

Okrem histórie nemeckých utečencov z druhej svetovej vojny mapuje múzeum Flugt všetky utečenecké vlny, ktoré do Dánska dorazili počas posledných 100 rokov. „Múzeum je venované časti našej histórie a je aktuálnejšie viac ako inokedy v súvislosti s vojnovými utečencami, ktorí k nám prichádzajú z Ukrajiny,“ povedal po otvorení v júni 2022 dánsky architekt Bjarke Ingels.

Renovujte, aby ste zachovali staré

V roku 1945 bol v Oksbøle zriadený najväčší utečenecký tábor v Dánsku (© Miestny historický archív Blåvandshuk)
Súčasnosť a minulosť prepojené v jeden celok: vľavo moderná prístavba, vpravo bývalé nemocničné krídlo utečeneckého tábora v Oksbøl (© R_Hjortshoj)

Od začiatku bol kladený dôraz na to, aby rekonštrukcia nemocničných budov nezničila ich historickú hodnotu. Navonok zostali nezmenené, ale vo vnútri dnes nájdete kino, výstavné, výukové a konferenčné miestnosti a tiež kaviareň.

Okrúhly objekt s rozlohou 500 metrov štvorcových spája obe pôvodné budovy a vytvára kontrast medzi starým a novým. „Vytvorili sme architektonický priestor, ktorý spája históriu a súčasnosť,“ hovorí Bjarke Ingels.

Zvonku vyzerá spojovací trakt z cortenovej ocele ako uzavretá stena. Zvnútra svojimi drevenými vzperami, klenutým stropom a 80 000 žltými tehlami harmonicky ladí s dvoma murovanými budovami, ktoré k nemu primykajú v pravom uhle.

Veľké okná otvárajú pohľad na vnútorný dvor a les, v ktorom kedysi stáli ubytovne pre utečencov. V novej budove je okrem foyer, šatne, múzejnej predajne a pokladne aj hygienické zariadenie. Splachovacie nádržky a zásobovací systém Mapress dodal Geberit.

Fakty

Galéria

Zaregistrujte sa Newsletter Geberit eView pre architektov

Koláž projektov (© Geberit)

Newsletter Geberit “eView“ pravidelne zostavuje výber najpozoruhodnejších referenčných projektov pre záujemcov o architektúru a dizajn.

Každé číslo sa venuje aktuálnej téme z oblasti stavebníctva. Nechajte sa inšpirovať jedinečnými projektmi, informatívnymi rozhovormi s odborníkmi a súvisiacimi informáciami.